Home Hoe het begon.. Groepsvervoer Trouwrijden Demonstraties Rouwrijden Contact
logo-geel (152K)

 

Hoe het begon…

 

De familie Wolters uit Hall heeft altijd paarden gehad. Het werk op het boerenbedrijf werd in de jaren 1940-1950 gedaan door paarden, maar ook toen de trekker al lang zijn intrede had gedaan in de agrarische sector, hield de familie Wolters paarden en pony's. Gewoon omdat ze dat mooi vonden.

De familie had de gewoonte om na de zondagse kerkdienst koffie te gaan drinken bij één van de familieleden. Op een zonnige dag besloten zij echter de koffie eens mee te nemen en met z'n allen te gaan kijken naar een koetsenrit met authentiek gerij. En toen was het verlangen daar: dat gaan wij ook doen! Dat is nu zo'n 30 jaar geleden...

Datzelfde jaar nog kochten de broers Jan en Tonnie Wolters een koetsje. Voor de pony werd een stal gebouwd, maar helaas... toen die klaar was, was de pony dood. Toch zetten de broers door en nu kwam er Nellie, een lieve pony, waarmee zij hun eerste tochten reden.

Nellie (20K)

In de daarop volgende jaren kwamen er meer paarden waarmee de broers met plezier reden. Zo kwam ook Zighaleen. Zij bleek een heel goede aankoop, want de hele familie kon met haar overweg en de kinderen van Jan en Tonnie hebben zelfs met haar en door haar leren mennen. Er werden veulentjes gefokt omdat dat volgens oma Wolters “zo'n mooi gezicht is in de wei”. En omdat Zighaleen zo'n makkelijk paard was, mochten de veulentjes blijven en werden zij later door de gebroeders beleerd en betuigd.

Zo groeide de paardenfamilie op 't Kleine Blaar gestaag. En wat gebeurt er dan? Familie, vrienden en andere bekenden vragen je om eens te komen rijden. Op hun buurtfeestje. Of je mag Sinterklaas rijden voor de kinderen op school. Of je mag je nichtje naar het stadhuis brengen op haar trouwdag. En langzamerhand komen er steeds meer vragen. Meer vraag naar het rijden van een bruidspaar, de vraag of je eens wilt komen om je mooiste aanspanningen te laten zien op een show, zelfs de vraag of je een overledene de laatste eer wilt bewijzen door hem met paard en wagen te vervoeren naar zijn rustplaats. En er kwam meer vraag naar het vervoeren van grote gezelschappen.

In 2011 zijn nog slechts 2 familieleden van Zighaleen op de stalhouderij aanwezig. Maar er zijn andere paarden bijgekomen. Mooie paarden, die ook met plezier voor de koets lopen. In totaal staan er zon 8 goedgetrainde paarden op stal en loopt er nog een aantal jonge dieren in de wei die nog beleerd zullen worden. Naast de paarden zijn er meer dan 10 koetsen en wagens waarmee personen vervoerd kunnen worden. Een van de laatste aankopen is een tweede Jan Plezier, zodat Stalhouderij t Kleine Blaar ng meer mensen kan vervoeren.

Stalhouderij 't Kleine Blaar, een familiestalhouderij met GROOTSE mogelijkheden!